Юні дослідники

1. Прянощі впливають на травлення і набір ваги.
Наприклад, перець чилі та куркумін мають позитивний вплив на бактерії кишківника та, як наслідок, — здатність схуднути.
2. Прянощі діють на мозок та відчуття.
Від деяких спецій нам може ставати холодно або гаряче. Наприклад, ментол взаємодіє із рецепторами, тому м‘ята нам здається прохолодною та навіть знеболює. А чилійський перець активує теплові рецептори, тому від нього стає гаряче.
3. Прянощі можуть викликати ейфорію.
Пекучість деяких прянощів запускає в мозку систему захисту — виділення ендорфінів. Саме тому, гостра їжа може викликати радість та навіть звикання. Ванілін, одна з головних спецій-солодощів, допомагає нам почуватись щасливими і розслабленими.
4. Прянощі сприяють тривалішому збереженню їжі та мають антимікробні властивості.
Чорний перець, розмарин, чебрець та інші прянощі здатні стримувати ріст мікроорганізмів. Тому деякі спеції можуть мати протизастудну дію. Наприклад, кориця, гвоздика пригнічують ріст цілої низки бактерій, вірусів та грибків.
5. Прянощі мають антиоксидантну дію. Дослідження показали, що додавання суміші чорного перцю, орегано, імбиря та розмарину до гамбургерів знижувало в них рівень шкідливих речовин.
Дякуємо ChangeX!
Вчитель початкових класів Віта Бабенко.